Fyra medaljer för Göingarna vid junior-VM i Tjeckien

  • 7 jul 2024

image: Fyra medaljer för Göingarna vid junior-VM i Tjeckien

Junior-VM har avgjorts i Tjeckien de gångna dagarna och fick fint utfall för klubben. Lucie tog guld på långdistans och medeldistans. På stafetten blev det silver för Svante och brons för Lucie.

Junior-VM avgörs i ett rasande tempo där löparna på sex dagar springer fem tävlingar. Sprintstafett, sprint, långdistans, medeldistans, stafett. I det svenska landslaget var Svante Selin uttagen och i det tjeckiska Lucie Dittrichova. 

Både Svante och Lucie är bra på det mesta, men extra bra på skogsdistanserna. På långdistansen tog Tjeckien samtliga medaljer i damklassen och högst upp på pallen stod vår Lucie.

Efter en dags vila var det dags för medeldistans och den tidigt startande Lucie  fick sitta i arenans ledarstol i flera timmar innan det slutligen kunde slås fast att det blev ytterligare ett guld.

Svante var däremot sist startande och jagade en medaljplats i en tävling med små marginaler. I slutändan blev det en ynka liten sekund som skiljde honom från bronset och han slutade som fyra.

Som brukligt avslutas VM med stafett och på damsidan var Tjecken storfavoriter efter de tidigare dagarnas starka prestationer. Ute i skogen blev det dock flera misstag från de starka lagen och det var länge omöjligt att sia om hur medaljerna skulle fördelas. På sista sträckan höll dock Finland koncentrationen och hastigheten på topp och bakom henne fick Norge, Tjecken och Schweiz göra upp om resten. Lucie tog sitt tjeckiska lag till bronsplatsen.

I herrklassen blev det äntligen dags för Svante att bli bästa göing. Det svenska laget var helt klart med och slogs om guldmedaljen men Svante rådde inte på Matthieu Buehrer från Schweiz som tog guldet. Svante sprang in 26 sekunder senare på silverplatsen.