Kick-off inför klubbens stora arrangemang 2024

  • 12 nov 2023

image: Kick-off inför klubbens stora arrangemang 2024

Ett 40-tal personer samlades vid Klingatorpet i Dönhult för att gå igenom upplägget för Swedish Leaguetävlingarna och stafettligan som Göingarna arrangerar till påsken. På fredagen blir det långdistans, lördagen medeldistans och söndagen stafett. Det blir ett av Skånes största arrangemang 2024.

Swedish League är en elva deltävlingar lång tävling för Sveriges elitlöpare. Stafettligan är en nystartad tävling som ska kora Sveriges bästa stafettklubb. Göingarna är välkänt inom orienteringssverige för goda arrangemang och även hos Östra Göinge kommun och Region Skåne har vi ett mycket gott rykte. Henrik Larsson och Håkan Axelsson är eldsjälarna som tänkt ut och sålt in arrangemanget men nu behövs hjälp från resten av klubben att ro det i hamn. Därtill är tävlingarna klassade som "World ranking event" och kan locka en del internationella storlöpare.

Utöver elitklasserna arrangeras även vanliga klasser och fredagen är en del av den skånska ungdomsserien. Detta sammantaget gör att det kan komma 1500-2500 personer per dag till tävlingarna.

Ett sådant arrangemang har sina utmaningar. De tekniska kraven för videosändningar över internet och publikens behov av internet kräver numera tillgång till fiber vilket kan vara en utmaning mitt ute i skogen. Här har vi fått hjälp av Östra Göinge kommun att trycka på och fiberdragning förväntas ske inom några veckor. En annan utmaning är att planera själva arenan. Att på en åker i en göingeskog planera in publik, klubbtält, upplopp, matservering, barnpassning, sportförsäljning, dusch och inte minst flödet av människor mellan dessa.

Men den största utmaningen är nog ändå personal. Vid Tiomila i Glimåkra 2019 var utmaningen att bemanna allt i 24 timmar. Nu slipper vi jobba natt men istället ska vi hålla ut i tre dagar. Vi har tagit hjälp av OK Vilse som tar hand om starterna och OK Gynge som kommer tillhandahålla kontrollvakter ute i skogen. Men resten är upp till oss i klubben.

Så vi hoppas på hjälp från alla som har ett göingehjärta. Ett sådant här arrangemang är också långsiktigt viktigt för klubben. Det ger oss ett gott rykte hos kommunen, regionen, företag m.m. vilket gör det lättare för oss att genomföra vår verksamhet.