Tjeckiska framgångar under året

Samtliga nyheter för Swedish League och Stafettligan 29-31 mars samt FK Göingarnas egna nyheter

  • 19 nov 2023
  • FKG

image: Tjeckiska framgångar under året

Göingarna har under året fått ett tjeckiskt tillskott i form av Lucie, Tobias och Valentina. Det fungerar på så sätt att de representerar sin tjeckiska klubb i Tjeckien men utanför Tjeckien kan de välja vilken klubb de vill representera. Liksom i Sverige finns det i Tjeckien mästerskap, ligor, cuper m.m. man tävlar i och här har det gått bra för våra klubbkompisar.

På de tjeckiska mästerskapen dominerade Lucie i D18. I långdistans tog hon guld och Tobias blev femtonde i H18. I medeldistans var Lucie återigen högst upp på pallen och Valentina tog en trettondeplats i D18. Tobias blev sexa i H18.
Vid sprinten blev det tredje gången gillt för Lucie medan Valentina blev åtta och Tobias femtonde.

Tjeckien har sin motsvarighet till Swedish League i form av Tjeckiska cupen. Med tanke på Lucies form och som regerande världsmästare så vann hon föga oväntat även denna i D18. Valentina placerade sig som elva och Tobias tia i H18.

Vid stafetter i Tjeckien får löpare från mindre klubbar välja att representera en annan klubb. Här har Lucie valt Valentinas och Tobias klubb SKOB Zlin. Vid mästerskapen i sprintstafett slutade de tre vännerna plus klubbkompisen Vaclav som trea i DH18. I skogsstafetten saknar SKOB Zlin tyvärr en tredje löpare av Lucie och Valentinas kaliber så trots att Valentina bara var en sekund efter på första sträckan och Lucie var snabbast på sistasträcken så blev det en fjärdeplats för D18-laget.

Alla tre kommer från orienteringsfamiljer och har sprungit sedan barnsben. De är vana vid framskjutna placeringar men tidigare har dessa mest varit på regional basis med begränsad konkurrens. Vid 16-årsåldern när man i normalfallet får större möjlighet att mäta sig nationellt i Tjeckien inträffade Covid och de begränsningar som då följde. Därför var det extra stor överraskning för Lucie när det visade sig att hon kan springa hem en världsmästartitel. Lucie springer för KOB Smer Kromeriz, en liten klubb som till största del består av hennes egen släkt. Hennes storasyster Michaela har också en internationell karriär och springer för Halden. Lillebror Matous är 13 år och ser ut att kunna följa i storasystrarnas framgångsrika spår.

Valentina och Tobias springer för SKOB Zlin där SK Zlin är en klubb med många olika sporter och SKOB är orienteringssektionen. Tobias föräldrar kom på 90-talet i kontakt med FK Åsen som kartritare av Tollarpskartan och har många gånger besökt Sverige för att springa orientering. Hans lillebror David var en i SKOB Zlins HD14-lag på Ungdomens 10mila som tog en fjärdeplats.

Valentina tycker om att springa mycket och långt och går i samma klass i skolan som Tobias. Hennes tvillingsyster sprang orientering tidigare men visar mer talang för musik. Framför allt i form av pianospelande.